Dobré jablko, české jablko: Proč se ale vyplatí koupit jablko vypěstované pod českou vlajkou?

Dobré jablko, české jablko: Proč se ale vyplatí koupit jablko vypěstované pod českou vlajkou?

26.03.2020 Jana Čiháková

Mnoho lidí dnes upřednostňuje exotické plody. Táhne mango, samozřejmě banány, mandarinky i pomeranče. Na jablka, zvlášť pak ta naše, se často zapomíná. A je to škoda! I když se vedle exotického ovoce mohou jablka tvářit jako chudí příbuzní, paradoxně vám nabídnou mnohem více.

Díky pestrosti odrůd jsou šťavnaté plody plné vlákniny, vitamínů a minerálních látek dostupné v podstatě celoročně. Lokální jablka, která není potřeba transportovat přes půl světa, dozrávají pěkně na sluníčku a pěstitelé jim dávají tolik času, kolik k uzrání potřebují. Díky tomu mají dostatek živin. Exotické ovoce, které se k nám dováží, se sklízí tak, aby dozrálo cestou. Takto podtržené plody ale nemají ani polovinu zdraví prospěšných látek a už vůbec ne lahodnou chuť. Často obsahují mnoho kyselin, které mohou být pro citlivé jedince nebo děti dráždivé.


Česká produkce a sezónnost

V posledních letech se zesiluje i apel na konzumaci sezónních potravin, která se je pro tělo naprosto přirozená. Citrusové plody například ochlazují, proto by v zimních a raně jarních měsících měly být pouze občasným zpestřením jídelníčku. Zato jablka jsou naopak doporučována k denní konzumaci. I tak ale není jedno, po kterém sáhnete a je téměř nutné kontrolovat zemi původu. Není jablko jako jablko. Ta tuzemská například splňují jedny z nejpřísnějších limitů pro rezidua pesticidů. I podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce nedochází u české produkce k jejich překročení.


To se však například nedá tvrdit v případě výpěstků z Polska. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v období od konce loňského roku zvýšený počet případů nevyhovujících jablek z dovozu s nadlimitním obsahem pesticidů. Výsledky z akreditované laboratoře SZPI aktuálně potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu bifenthrin v šarži Jablek zelených, odrůda Golden Delicious, země původu: Polsko.“ sdělil mluvčí inspektorů Pavel Kopřiva a dodal, že tyto případy zdaleka nejsou ojedinělé. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v tržní síti další případ jablek z Polska s nadlimitním obsahem pesticidů v červnu, tedy jen měsíc a kousek před posledním případem. V daném roce se jednalo již o celkově čtvrtý případ zjištění tohoto druhu u jablek polského původu. „Výsledky z akreditované laboratoře SZPI potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos v šarži nebalených jablek odrůdy Gala, země původu: Polsko. Jablka obsahovala rezidua pesticidu chlorpyrifos v množství 0,20 mg/kg, což je dvacetinásobek maximálního povoleného limitu, který dle předpisů činí 0,01 mg/kg,“ řekl mluvčí.


Nehleďte na vzhled

Zatímco některá jablíčka se mohou pochlubit sytě rudou až temně fialovou slupkou, jiná jsou nezdravě žlutá, kropenatá, a k nakousnutí tolik nevábí. Nenechte se ale obalamutit slupkou. I ošklivý povrch může ukrývat neuvěřitelné chutné jádro, a naopak naleštěný kabátek může být jen trikem obchodníků, jak nalákat ke koupi plodů bez chuti a vůně. Samozřejmě nekupujte jablka pomačkaná, otlučená nebo nahnívající. Přirozené žíhání, barevné nerovnosti nebo flíčky ale na chuti neubírají. Jablko, které vůbec nevoní, raději nekupujte. Jablko také otestujte v dlani, mělo by být pevné, hladké a těžké, což svědčí o jeho šťavnatosti. Starší jablka postupně vláhu ztrácí, i ze sklepa na jaře již vyndáváte spíše plody scvrklé a moučné, vlhkost začne ztrácet ale i při delším uskladnění v nevhodných podmínkách doma ve spíži nebo ve skladu obchodu.


V únoru jiné než v květnu

Ač tyto plody dozrávají hlavně na podzim, při správném uskladnění vydrží bez problémů až do jara. Navíc existují i časné letní odrůdy, které si můžete užít čerstvé již během prázdnin, nebo naopak odolné zimní odrůdy, které si ve sladkosti a šťavnatosti nezadají s ostatními. Jablka se dělí na letní, raně zimní, zimní a pozdně zimní. Nejde přitom jen o to, kdy se sklízejí, ale kdy dobře uskladněná dozrávají a jsou nejchutnější. Proto můžete kvalitní a chutné plody získat po celý rok - zatímco některá dozrávají již v červnu či v červenci, jiná, velmi pozdně sklízená, v květnu či červnu ještě nabízí plnohodnotnou chuť, svěžest i strukturu. Chcete-li si přinést z obchodu to nejlepší v zimních měsících, nesáhnete podle informací Ovocnářské unie vedle s odrůdami Rubinola, Lipno či Karneval. I v březnu či dubnu nemusí být jablko zklamáním, zejména když ochutnáte odrůdy Melrose, Luna či Meteror. Svěží čerstvou chuť si až do května zachovává například druh Sirius, Idared a Shalimar.


Šťavnaté kousnutí

Vybírat můžete také podle odrůdy. K těm šťavnatějším, na které v našich obchodech narazíte nejčastěji, patří například odrůdy Jonagold, Gala nebo Champion, ze zimních pak Heliodor, Sirius nebo Orion. Připravíte z nich nejen zdravou svačinu či chutný dezert, ale i šťávy a smoothie. Hledáte-li šťavnaté a trochu kyselejší osvěžení, je jasnou volbou lesklá zelená odrůda Granny Smith. Sladkou chuť oceníte nejen v dezertech, ale i ovocných salátech, zajímavý nádech dají jablka pečenému masu i omáčkám. Zkuste například Red Delicious. Idared zas uspokojí nejen vaše chutě, ale svým příjemným aroma i váš nos. A chcete-li si nasušit sladké a voňavé křížaly, zvolte na ně sladká a aromatická jablka Gala.

Potřebujete-li provonět pečeni nebo dezert, vsaďte na aromatická jablka, jako je třeba ryze česká odrůda Rubín, poněkud obyčejně vypadající Champion nebo temně červený Red Jonaprince. Zkuste také Goldstar, jehož zeleno-žlutá slupka by vás neměla odradit, skrývá sladce navinulou a velmi plnou chuť. Dobře vybrané jablko vám pomůže nejen pokrmu dodat chuť a vůni, ale zajistí, že se recept spolehlivě povede. Pro oblíbený štrůdl se například nehodí jablka příliš moučná, díky nimž by byl suchý, ale ani měkká a šťavnatá, která by hodně tekla. Potřebujete-li tužší konzistenci ovoce, vsaďte na odrůdy Opal nebo Kordona.


Mohlo by vás zajímat

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.